جنگ در سگها
جنگ سگها (یک بازی وحشیانه در ایران )
به نظر می رسد که اين نمایش غیرانسانی در ایران جنبه قانوني داشته و هنوز هم در برخي از نقاط كشور انجام میگیرد.
این نمایش همگانی در ایران قدیم (احتمالا در اولین سالهای تسلط اسلام) رواج داشته و احتمالا کلمه "سگ کارزاری" یا به این نمایش تعلق دارد و یا به سگهائی که برای شرکت در جنگها تعلیم میافتند. هرچند که پیامبر اسلام به جنگ انداختن دو حیوان را منع کرده ولی این عمل نظیر جنگ سگ و یا جنگ خروس بوفور در فرهنگ و تاریخ ایران در آن دوران به ثبت رسیده است. بعضی مواقع سگها همچنین برای جنگ با دیگر حیوانات نیز تعلیم میدیدند بطوری که حتی "جاهز" از یک مورد از جنگ بین سگی با خروس گزارش میدهد. همچنین سگها را به جنگ خرسهایی که با بند بسته شده بودند میانداختند. در این موارد عموما سگهایی با رنگ زرد یا نارنجی بر دیگر رنگها ارجحیت داشته اند ولی دلیل انتخاب این سگها بدین منظور، هرگز فاش نگردیده است. گفته میشود که در زمان سلطه شاه اسماعیل صفوی این "به اصطلاح ورزش" بطور کل در تمام کشور ممنوع گردیده بود ولی معلوم نیست که این عمل از چه زمانی مجددا در ایران رواج پیدا کرده است.
گله های سگهای ولگرد و نیز دسته جات سگهای گله همواره در ایران زیسته و هنوز هم بصورت گروهی و یا تنهائی در سرتاسر کشور وجود دارند که ورود هر دسته به قلمرو دسته ای دیگر و ابراز قدرت در داخل هر دسته جنگهای بین سگها را بهمراه داشته و دارد که مسلما این خود یک امر طبیعی است و عدم دخالت انسانها در این موارد باعث میگردد که با تسلیم شدن طرف مقابل، کشته شدن و یا جراحات عمیق بین دو سگ درگیر در این حالت کمتر رخ دهد.
در یک خبر از جنگ سگها در ایران یک مورد قتل انسان نیز گزارش شده است. در فوریه 1978 در روستای حیدر بگی از توابع میاندوآب (نزدیک تبریز) در پی جنگ بین دو قلاده سگ گله و کشته شدن یکی از آنها، صاحبان سگها نیز با هم درگیر شده و جنگ بین آنها باعث کشته شدن دو پسر نوجوان گردید.
در سالهای اخیر نمایش جنگ سگها خیلی بیشتر در ایران رواج پیدا کرده و یا لااقل بیشتر از وجود آنها گزارش تهیه میگردد. یکی از این نمایشهای بزرگ جنگ سگها در فوریه سال 2000 در شهر "سراب" در استان آذربایجان شرقی بوقوع پیوست. این ناحیه به داشتن سگهای بزرگ جثه و قوی در ایران مشهور است و متاسفانه اخیرا در سایتهای اینترنتی دیده میشود که صاحبان بسیاری از سگهای این ناحیه سگهای مخصوص جنگ سگ را تربیت مینمایند. با این حال جنگ سگها توسط صاحبانشان تنها مختص غرب یا شمالغرب ایران نیست و این عمل غیرانسانی در دیگر نقاط کشور نیز بعنوان نمایش و یا ارضاء حس بزرگ نمایی صاحب سگ در دیگر نقاط کشور رواج دارد. فیلم شیرک صحنه ای از این مبارزه را در استان کرمان به نمایش میگذارد.